top of page

Clickertraining bij paarden


Clickertraining, een steeds groter wordende methode binnen het trainen van paarden. In deze methode staat belonen centraal. Het werken volgens een stappenplan, dat je individueel aanpast voor ieder paard, hoort hier ook bij. In deze blog zal ik jullie uitleggen wat clickertraining inhoudt en hoe je er mee kunt beginnen.


Clickertrainen is een complexe methode die veel oefening en feeling vraagt. Je werkt met een clicker (een apparaatje dat een klikgeluid maakt) of met een kort woord zoals “ja”. De klik of “ja” vormen jouw bridge.

Wat is een bridge? Een bridge is een markeersignaal dat het paard precies laat weten wat de actie is waarvoor hij beloond wordt. De bridge kondigt dus de beloning aan. In het begin als je werkt met deze training zal jouw paard nog niet begrijpen dat de klik betekenis heeft. Betekenis krijgt het pas als er consequent een beloning na de klik volgt. Een beloning kan een snoepje, even kriebelen of even stoppen met werken zijn. Het gaat erom dat je kijkt, waar jouw paard gemotiveerd door raakt. Het heeft even tijd nodig voordat jouw paard een neutrale prikkel (de klik of “ja” ) leert linken aan een primaire betekenisvolle prikkel.


Hoe begin je dan met clickeren? Je vraagt het paard om een oefening te doen (bijvoorbeeld zijn achterhand omzetten), zodra het paard meedenkt en zijn achterhand licht wilt verplaatsen dan zet je het markeersignaal in. Nu volgt de beloning op het gewenste gedrag.

In het begin klik je dus bij de eerste pas die het paard in de goede richting wilt zetten. Zodra hij dit doorheeft ga je hier niet meer voor klikken. Nu kun de lat rustig een beetje hoger leggen. Je vraagt je paard opnieuw zijn achterhand te verplaatsen, maar klikt pas zodra hij beide achterbenen verplaatst.


Doordat je je training in kleine stappen verdeeld, wordt het voor het paard makkelijker om het juiste antwoord op jouw vraag te vinden. Als je langere tijd op deze manier traint, zal je paard zelfverzekerder worden. Hij zal ook steeds meer met jou meedenken omdat hij doorheeft als hij het goede antwoord geeft, daar een beloning na volgt.


Clickertrainen is dus allemaal operant conditioneren. Voornamelijk positief bekrachtigen; na het gedrag een positief gevoel er aan koppelen bijvoorbeeld door een voerbeloning te geven. Maar ook door negatief bekrachtigen; iets niet fijns weghalen na het juiste gedrag. Bijvoorbeeld opheffen van druk; tijdens het rijden geef je druk met je linkerbeen, je paard wijkt naar rechts en dan hef je de druk van je been af. Operant conditioneren gaat nog veel verder dan mijn beknopte stukje hier. Kortom gaat het om te leren door te proberen.

Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op https://e-quine.com/instagram/conditioneren/


Ivan Pavlov kwam er met zijn experimenten achter dat de neutrale prikkel na training vaak nog meer betekenis had dan de primaire bekrachtiger (voer).

“ Ivan Pavlov was bezig met onderzoek naar hoe honden kwijlen als er voedsel aanwezig is. Naarmate de experimenten vorderden merkte hij dat de honden in zijn experimenten al begonnen met kwijlen voordat ze daadwerkelijk voedsel zagen of roken. De honden begonnen namelijk al te kwijlen bij het zien van de persoon die ze voedde.” (Bron: https://gedragvandeconsument.nl/klassieke-conditionering-en-ivan-pavlov/)



Doen jullie aan clickertraining? Of willen dit nu gaan proberen? Laat het even weten!


Liefs,

Natanja Schumans

Equitakt horsetraining 🤍 (@equitakt.horsetraining)

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page