Lichaamshouding?!?

Je bent na een stressvolle dag op werk of school eindelijk op stal bij je paard. Je besluit hem even te gaan longeren. Maar het gaat niet van een leien dakje. Het paard wilt niet versnellen of juist niet vertragen. Dit herkennen wij paardenmensen allemaal wel, toch?
Hoe komt het dat na een stressvolle dag de training minder goed gaat? Door jouw eigen lichaamstaal! Vaak als mensen stress hebben, gehaast zijn of mentaal iets minder aanwezig zijn veranderd er veel in de houding van je lichaam. Je gaat bijvoorbeeld je schouders optrekken, je ademhaling vervlakken en je hebt je aandacht niet volledig bij je paard.
Om dit beter te begrijpen zullen we naar paarden in het wild moeten kijken. Zij leven in kuddeverband onder leiding van de alfamerrie. De hengst uit de kudde is er ter bescherming mocht er gevaar dreigen. Bij gevaar zal een van de merries beginnen te vluchten. De rest van de kudde vlucht kort mee, om daarna te evalueren hoe het nu met het gevaar staat. Er wordt dan door de alfamerrie besloten of het gevaar voorbij is ofwel dat zij verder zullen moeten vluchten.
Terugkomend op de training; als jij als trainer met een gespannen lijf en een oppervlakkig ademhaling staat, zal het paard spanning herkennen. Oftewel het is geen veilige situatie. Als trainer/eigenaar wil je dat het paard in een ontspannen toestand verkeerd, want alleen dan nemen ze de training goed in hen op. Het is dus de taak van de trainer om het paard ontspannen te krijgen. Dit begint bij jouw lichaamstaal.
Wat is een ontspannen en open houding? Het begint bij je ademhaling. Deze mag rustig in een ritmisch tempo door je lichaam vloeien, bij voorkeur een buikademhaling. Daarna komt spierspanning. Dus houd je schouders afgerond, de armen ontspannen langs je lichaam en jouw lichaamsgewicht verdeeld over beide benen. Last but not least; hou je aandacht onverdeeld bij je paard.
Er zijn manieren om dit bij jouzelf te trainen. Bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen te doen. Zo word je je veel bewuster hoe je ademt en waar verbetering zit. Maar ook zelf stretch oefeningen doen voor de training werpen zijn vruchten af. Hierdoor kun je namelijk al veel spierspanning laten afvloeien die jou later in de weg kan zitten. Daarnaast geldt in alle gevallen dat je met een paard bezig bent, heb je volledige aandacht bij het paard.
Hoe bewust ben jij van je lichaamshouding of wat ga je nu veranderen? Laat het in een reactie weten!
Liefs Natanja Schumans