Minimale huisvesting voor paarden

We leven in een tijd waar we ons steeds bewuster worden van het huisvesten van paarden. Steeds meer willen we de paarden een natuurlijke habitat geven. Vaak in de zin van een Paddock Paradise, hier heeft Horse in Mind een mooi stuk over geschreven (zie: https://www.horseinmind.nl/wat-is-een-paddock-paradise/ ) Maar wat als je je paard dit niet kan bieden door omstandigheden, waar moet de huisvesting
dan minimaal aan voldoen?
We gaan uit van een paard dat in de nacht op stal staat en overdag buiten op de wei/paddock. Dan denk je als eerst aan het ruwvoer; een paard dient of wel onbeperkt maar in ieder geval iedere 4 uur toegang tot ruwvoer te hebben. Het kan zeer nadelige gevolgen voor de maag maar ook het metabolisme hebben als een paard langer zonder ruwvoer staat.
Grofweg heeft een paard 1,5-2% van zijn lichaamsgewicht aan droge stof (cellulose) nodig. Bij een paard van 500 kg is dat 7,5 kg hooi, dan moet je er rekening mee houden dat hooi voor ongeveer 10% uit water bestaat. Dus je moet 8,25 kg hooi aanreiken.
Het punt dat na ruwvoer volgt is vers en schoon drinkwater. Een paard heeft voor de vertering van ruwvoer (voornamelijk bij hooi omdat hier minder water in zit) water nodig. Zorg dat je paard altijd toegang heeft tot vers drinkwater.
Dan komen we aan bij het stukje veiligheid voor het paard. Hierbij kun je denken aan een veilige, duidelijke omheining van de wei/paddock. Een afrastering dient hoog, sterk en goed zichtbaar te zijn als je in gedachte houdt dat het vluchtdieren zijn. Ga niet aan de slag met gaas of ijzerdraad; dit is slecht zichtbaar voor paarden en kan hele nare ongelukken met zich meebrengen.
Buiten de omheining wil je ook een veilige schuilplek creëren. Dit kan door bomen maar ook door een schuilstal. Zorg dat de schuilstal groot genoeg is, zodat er vluchtroutes zijn, maar let ook op dat er geen uitstekende delen zijn waar het paard zich aan kan bezeren.
Paarden hebben rust nodig om zich veilig te kunnen voelen. Door op zijn minst visueel contact met soortgenoten te kunnen maken, zijn ze niet alleen. Paarden hebben vaak hechte vriendschappen met soortgenoten, dit mag ze absoluut niet afgenomen worden! Zo zorg je namelijk voor een stresssituaties waarbij het hormoon cortisol om de bocht komt. Cortisol is een stress regulator, voor een korte periode is dit positief voor het lichaam, maar als het hormoon langere tijd op een te hoog niveau blijft zal het lichaam energie ergens anders uit het lijf moeten halen. Dit gebeurt als eerst bij de spieren, met spierafbraak tot gevolg.
Last but not least; voldoende bewegingsruimte! Van nature zijn paarden 60% van de dag aan het rond scharrelen, ze leggen ongeveer 20-30 km per dag af in het wild.
Zorg dus dat er minimaal 0,5 hectare per paard wordt gerekend. Voor een paard dat 24/7 buiten staat wordt hier 1 hectare per paard gehanteerd.
In deze ruimte zal er zeker één plek moeten zijn waar het paard droog staat, de hoeven zijn niet gemaakt om continu in de modder te staan. Ideaal zou zijn als er in de paddock ook nog verschillende ondergronden (verhard/onverhard) zijn en/of hoogteverschil. De hoeven kunnen dan op een natuurlijke manier slijten, daarnaast is het ook nog een goed voor de pezen in de benen!
Hoe houden jullie je paard? 24/7 buiten of ’s nachts op stal? Of sta jij op een Paddock Paradise?
Laat graag even weten wat jullie van de blog vinden!
Liefs,
Natanja Schumans
@equitakt.horsetraining