top of page

Een goede overgang van land naar stal?




De herfst is aangebroken en dat betekent veel temperatuurschommelingen, regenachtige dagen en een nat, drassig land.

Wanneer moet je nu jouw paard weer op stal zetten of in ieder geval van het land afhalen? Veel mensen hebben hun paard niet op stal hebben staan, maar in een paddock met schuilstal of iets dergelijks.


Hoe kan je voorkomen dat jouw paard heel veel afvalt of dat jouw paard ineens hoefbevangen staat, terwijl jouw paard hier de hele zomer geen last van heeft gehad?


Vaak worden eiwitten de schuld gegeven van hoefbevangenheid, terwijl het feitelijk bewezen is dat de meeste paarden die hoefbevangen raken, niet door de eiwitten, maar door de verhoogde fructaangehalte (suikers) hoefbevangenheid oplopen.


Daarbij is de grasdichtheid veel hoger dan in de natuur, waar er veel meer ruimte is en veel meer beweging plaats vindt.


Tips om te voorkomen dat jouw paard nu het weideseizoen ten einde loopt af gaat vallen, hoefbevangen raakt, obstipatie of diarree krijgt door de wisseling van gras naar enkel hooi.


Als de nachten koud zijn en de dagen een stuk warmer, dan is er grote kans dat er veel suiker in het gras zit in de vroege ochtenden. Het gras neemt alle suikers op en geeft dit pas weer af wanneer de zon gaat schijnen.


Wanneer er na lange tijd droogte ineens een hoop regen valt, pakt het gras ook alle suikers vast en laat dit weer vrij wanneer het droog is en er weer wat warmte vrijkomt.


In het voorjaar en in het najaar heb je hier het meest last van.

Wil jij weten of jouw paard veilig op het land kan? Check dan iedere ochtend even het fructaanindex in jouw regio.


Wat ook nog een veelgemaakte fout is bij paarden met overgewicht en kans op bevangenheid, is ze op een kale weide zetten.

Gras hoger dan zes centimeter heeft de minste eiwitten en suikers, waardoor je een paard dat meer kans heeft op bevangenheid, beter op een wei kan staan waar het gras tot bijna aan de knieën rijkt, dan een net gemaaid land, waar ieder grassprietje alle fructaan in zich zuigt en het een enorme suikerbom is.


Staat jouw paard niet 24/7 op de wei in de zomer, maar in de nacht op stal of in een paddock met hooi, dan is de overgang van het gras naar stal/paddock een stuk minder lastig.

Jouw paard is dan al gewend om dagelijks nog hooi te eten en zolang je niet te veel veranderd qua hooi samenstelling, dan is de kans groot dat de overgang heel veel makkelijker gaat.


Staat jouw paard 24/7 buiten en wil je jouw paard weer laten wennen aan het winterseizoen, dan is het verstandig om hooi te voeren op de weide. Zorgen dat jouw paard went aan de overgang van enkel gras naar enkel hooi.

Bouw dit geleidelijk op om te voorkomen dat er koliek, obstipatie of diarree optreden.

Probeer dit zeker een week of drie op te bouwen om jouw paard zo'n rustig mogelijke overgang naar het winterseizoen te kunnen aanbieden, met minder kans op bovenstaande risico's.

Als jouw paard in het winterseizoen ineens het grootste gedeelte van de dag op stal komt te staan, bouw dit dan ook geleidelijk op om stalbenen te voorkomen.


Veel eigenaren zullen merken dat hun paard rond deze tijd van het jaar afvalt in spier- en vetmassa.

De reden hiervan is dat er in het najaar minder eiwitten in het gras zitten.

De veelgenoemde angst van vele eigenaren. Maar eiwitten zijn juist nodig om de spiermassa in stand te houden.


Wil je jouw paard in het najaar bijstaan en heb jij een sober ras, denk dan eens om luzerne bij te voeren. Je hebt dit in veel verschillende soorten. Zorg dat als je veel luzerne geeft (lees: meer dan twee kilo per dag), dat je dit aanvult met vetten, zoals lijnzaadolie, omdat anders de zuurtegraad te hoog wordt en jouw paard last kan krijgen van maagzuur en een vergrote kans op maagzweren.


Bij alle paarden is het aan te raden om een vitamineboost te geven aan je paard. Dit kan in de vorm van brok, muesli, goede kwaliteit hooi/kuil, supplementen of de samengestelde vitaminespuit die je kunt bestellen via internet. Let hierbij wel op dat een vitaminespuit niet alle vitamines geeft die jouw paard in deze overgang nodig heeft, dus dat je jouw paard goed in de gaten houdt!


De herfst is een mooi seizoen, maar zowel bij mensen als bij dieren is het ook het seizoen om sneller een verkoudheid of griep op te lopen.


Te allen tijde, kijk naar wat jouw paard nodig heeft en let op de hoogte van het fructaan in het gras en hoe de conditie van jouw paard is.


Jij kent jouw paard het beste!



Liefs

Gaby 't Hart

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page