Skala der ausbildung 1/3

Bij het opleiden van een paard doorloop je meerdere stappen. Dit heet het Skala der Ausbildung. Maar onthoudt dat alle stappen in elkaar verweven zijn. Je zult dus verder in je training alle tredes binnen het Skala in acht moeten blijven nemen. Zo zul je trainingen hebben waarbij je al aan recht richten bezig bent, terwijl de aanleuning nog niet helemaal correct is.
Dit begint bij takt vasthouden. Dit betekent dat het paard in een ritme, al zijn gangen kan lopen. In een takt blijven lopen is voor een paard best lastig als zij ruitergewicht moeten meedragen. Het paard moet namelijk opnieuw zijn balans vinden.
Oefening: in alle gangen op twee sporen laten lopen, met het hoofd recht voor zich. Zorg ervoor dat je zelf goed in balans zit (op 2 beugels even veel gewicht en rijden op 2 teugels). Op deze manier zal hij uiteindelijk zijn ritme pakken.
Bij de volgende trede “ontspanning” ga je werken aan een ontspannen aanspanning. Want deze aanspanning in nodig om het gewicht van ons ruiters te kunnen dragen. Een ontspannen paard staat meer open voor communicatie (hulpen). Daarbij zal een ontspannen paard zijn hals en hoofd iets laten zakken. Hierdoor komen de supraspinale- en nekligamenten op rek. Je kunt bijvoorbeeld aan houdingen zoals voorwaarts-neerwaarts denken. Hierbij doet het paard in een gelijkmatige welving zijn hals naar voren en beneden bewegen. Hierdoor kan het paard zijn rug omhoog welven, waardoor zijn schoft gelift wordt.
Ik hoor je al denken “Dan valt het paard toch juist op de voorhand?”. Dat kan inderdaad. Dat komt omdat het paard zijn bekken nog niet ver genoeg achterover kan kantelen. Omdat dat nog niet (helemaal) lukt, zal het paard meer gewicht op zijn voorhand dragen. Zodra het paard verder in zijn opleiding is, neemt het vermogen tot kantelen van het bekken toe. Het paard kan dan in horizontale balans blijven. Horizontale balans is als het paard zijn lichaamsgewicht over 4 benen verdeeld.
Nu zijn we aangekomen bij de aanleuning. Wat is aanleuning precies? De opgewekte impuls omzetten naar het loslaten van de kaak en hals met als gevolg dat de rug omhoog welft en het bekken kan kantelen. Aanleuning is niet meer dan een elastische verbinding tussen ruiterhand en paardenmond. (of neus als je bitloos rijdt). Hier kun je dus denken aan uitspraken zoals “je paard van achteren naar voren rijden” en “laat hem maar even tegen je hand aankomen”.
In de volgende delen zal ik de aanleuning, impuls, recht richten en verzameling verder uitwerken.
Laat vooral weten waar jij tegen aan loopt in de training. Welke trede vinden jij en je paard het lastigst?
Liefs Natanja Schumans