top of page

Skala der Ausbildung 3/3

In de vorige delen hebben we de treden takt, ontspanning, aanleuning en impuls behandeld. Mocht je deze gemist hebben, lees ze dan nog even terug! Klik hier voor Deel 1 en Deel 2.


We beginnen met het rechtrichten, wat is het? Het paard zo recht mogelijk in zijn lijf maken. Je streeft ernaar om de spieren evenwichtig aan elkaar te houden. Het paard letterlijk kaarsrecht krijgen is onmogelijk, het blijft een dier dat door alle gangen moet bewegen. We streven ernaar om het paard voor het oog dus zo recht mogelijk te krijgen en om de spieren gelijk te trainen.


Vanuit het echte Skala der Ausbildung in Duitsland is er veel aandacht voor buiging in het lichaam tijdens het rechtrichten. De theorie erachter is een grotere buigzaamheid in het lichaam te realiseren. Denk dus aan oefeningen zoals; wijken, stelling op de rechte lijn, schouder binnenwaarts enz... Dit zijn oefeningen die een gymnastiserende werking hebben voor het paard. Zie het als yoga voor paarden! Uiteindelijk zullen daar soepele en ruimere gangen door ontstaan.


Maar je moet ook rekening houden met de natuurlijke scheefheid van het paard, want dat hebben alle paarden.

Oefening: laat iemand met het paard aan de leadrope stappen op het harde. Kijk goed naar hoe het paard zijn lichaam beweegt. Luister goed of je verschil hoort tussen het afzetten/neerkomen van de hoeven. Hierdoor kun je al veel informatie winnen om te kijken waar je aan moet werken tijdens de training.

Oefening rijden: rijdt over de binnen hoefslag, hierdoor kan je paard niet tegen de bakrand “hangen”. Met deze oefening zal jouw paard laten zien hoe rechtgericht hij zichzelf kan dragen. Mocht hij gaan “zwabberen” dan is er nog werk aan de winkel!


Aankomend bij verzameling, hetgeen waar je naar toe werkt. Om de top van de piramide te bereiken zul je aan alle onderdelen moet spijkeren. Verzameling komt vanuit de riddertijd, door het paard te laten verzamelen kon hij sneller en wendbaarder bochten maken. Tegenwoordig gebruiken we het in de sport en om je paard sterker te maken.


Verzameling is namelijk het dragen van lichaamsgewicht op de achterhand. Hiervoor moet het paard als het ware een beetje hurken. Het paard dient zijn bekken achterover te kantelen zodat de achterbenen meer onder massa geplaatst worden. De beweging van het paard wordt expressiever doordat hij meer bewegingsvrijheid in zijn lijf krijgt. De schoft wordt omhoog gelift als gevolg van het dalen van de croupe van het paard. Hierdoor zal de hals omhoogkomen, niet door inwerking van de ruiterhand maar als gevolg van de verzameling!


Regel is mocht je verstoringen merken in een van de elementen in het Skala der Ausbildung, ga dan terug naar de basis. Zorg dat deze goed bevestigd is voordat je weer verder gaat naar andere trede.

Voorbeeld; de aanleuning van je paard is niet constant of hij krult zich op achter het bit. Ga dan terug naar de trede ontspanning. Zorg dat het paard ontspannen in een vaste takt kan blijven lopen. Als dit goed gaat, kun je weer verder met de aanleuning.


Tijdens de training zal het per dag verschillen waar de behoefte van je paard liggen. Dit heeft niet alleen met het paard zelf te maken, maar ook met externe factoren (weersomstandigheden, leeftijd, bouw van het paard)


Laat graag weten wat jullie vinden van de blog-serie!


Liefs,

Natanja Schumans

Equitakt horsetraining 🤍 (@equitakt.horsetraining)



16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page