top of page

Vast trainingsschema voordelig?Hebben paarden winst bij een vast trainingsschema? Zeker weten! Paarden zijn gewoontedieren die veel rust halen uit structuur. Rust is een eerste levensbehoefte van paarden, omdat het prooidieren zijn. Door paarden veel rust in de zin van structuur en kalmte te bieden zullen zij een evenwichtiger dier worden!


Los van welke discipline je binnen de hippische sector (dressuur, springen, western) beoefent, zal de gezondheid van het paard boven aan moeten staan. Je kunt zijn lichaam maar één keer kapot maken. Door een trainingsschema te maken kun je erop in spelen wat jouw paard nodig heeft!


Bijvoorbeeld; je weet dat je paard moet afvallen omdat er gezondheidsrisico’s aan verbonden zijn. Je kunt meerdere conditietrainingen per week inplannen. Zoals een buitenrit met een veel draf, dit zorgt voor vetverbranding en opbouwen van conditie. Daarnaast is het mooi meegenomen dat je rijdt op wisselend ondergronden, dit sterkt de spieren en pezen aan!


Of wil je je paard sterker maken? Plan dan 2/3 keer per week een intensieve training in. Dit houdt niet in dat het een training van 1,5 uur moet zijn, maar juist het lichaam van het paard uitdaagt om de grens op te zoeken. Vindt je paard overgangen lastig? Oefen dit tijdens een intensieve training. Maar ben je ervan bewust dat dit veel vraagt van het paardenlichaam, het paard zal voor overgangen zijn horizontale balans in orde moeten hebben.

Naast de intensieve trainingen is het belangrijk om actieve rust in te plannen.


Wat is actieve rust? Je kunt denken aan gaan wandelen met je paard, gymnastiserende grondwerk oefeningen zoals overtreden, een spelletje doen met een bal enzovoort...

Je kunt hier zo creatief in zijn als je wilt, zo lang het paard tijdens de actieve rust geen ruitergewicht hoeft te dragen.


Kortom is een trainingsschema erg persoonlijk. Je zult nauwkeurig moeten kijken naar de conditiescore van het paard, de leeftijd, de mate van afwisseling dat die nodig heeft om gemotiveerd te blijven.

De ruiter en zeker het paard zullen plezier moeten hebben in de trainingen, het moet geen verplichting of dwang gaan worden!


Laat vooral weten of jullie werken met een schema of dat vanaf nu gaan doen.


Liefs Natanja Schumans

Equitakt horsetraining 🤍 (@equitakt.horsetraining)


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page