top of page

Waarom reageren paarden verschillend op situaties?

Wij merken allemaal dat je twee paarden niet met elkaar kunt vergelijken. Ze reageren beide op een andere manier op nieuwe situaties. Een gedeelte van hun gedrag is karakter. Sommige paarden worden al dapper geboren, anderen moeten dit leren. Hoe leren paarden dit? Door de gevolgen die van hun gedrag komen, hier gaan we verder op in.


Elk paard heeft zijn eigen rugzakje, ieder paard heeft bepaalde situaties in zijn leven meegemaakt. Door het gedrag bij nieuwe situaties positief of negatief te bekrachtigen zal het paard het gedrag opnieuw tonen of liever weglaten.


Het meest voor de hand liggend voorbeeld hiervan is trailerladen. Als een paard niet de trailer op wil lopen, wordt er vaak gereageerd met enige dwang (tik met het zweepje, touwen langs de billen leggen). Zijn volgende reacties op het trailer laden zullen dus niet ontspannen zijn, door de gevolgen die hij de vorige keer ontving. Je zult het paard dus opnieuw moeten leren dat een trailer niet iets spannends is. Dit begint als eerste bij jouw eigen lichaamstaal (lees hiervoor de vorige blog).


Zoals in de eerdere blog beschreven; paarden hebben behoefte aan rust en structuur. Zo ook bij spannende situaties zoals; trailerladen, trainen op vreemd terrein of afspoelen met water. Werk dan altijd in kleine stapjes, oftewel babystapjes. Ieder stapje dat met rust uitgevoerd wordt, mag uitgebreid beloond worden (met kriebels, snoepjes of stoppen met werken). Ben ervan bewust dat iedere beloning of afstraffing die jij geeft jouw paard iets zal leren.


Ander voorbeeld; rijden op vreemd terrein. Als je de allereerste keer naar vreemd terrein gaat met jouw paard, besef je goed dat dit heel spannend kan zijn voor hem. Er zijn opeens andere situaties die hij misschien nog helemaal niet kent. Het is belangrijk zelf zo ontspannen mogelijk te blijven zodat het paard dit kan overnemen. Met zelf ontspannen te zijn laat jij zien dat er niets is om onzeker/bang van te worden.


Het is ook zo dat paarden iedere dag anders kunnen zijn, net als mensen. Er bestaat niets voor niets het gezegde “Werk met het paard dat je vandaag hebt”.


Het is dus een stukje mindset van de trainer/eigenaar, je kan niet verwachten dat je paard altijd hetzelfde op situaties reageert. Als je in gedachte houdt dat ieder stapje dat het paard in de goede richting gaat, beloond mag worden. Zo kun je tijdens trainingen zelf ook zien dat de training niet alleen maar slecht gegaan is, maar er ook goede momenten bij waren en jullie beter zijn dan van tevoren.


Veel liefs Natanja Schumans

Equitakt horsetraining 🤍 (@equitakt.horsetraining)

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page